“Radiopeptides destroy tumor cells” film Youtube auteur: M. de Jong

 

PRRT is de afkorting van Peptide Receptor Radionuclide Therapie. Deze therapie wordt gebruikt bij patiënten met neuro-endocriene tumoren (NET) en andere zeldzame vormen van kanker. Door het toedienen van het radioactief eiwit Lutetium-177-Octreotaat bij de patiënt is het mogelijk om tumoren met precisie te behandelen. Dankzij deze behandeling verbetert in de meeste gevallen de kwaliteit van leven van patiënten snel.

 

Deze behandelwijze is in het PRRT Behandelcentrum Rotterdam ontwikkeld. We behandelen hier over het algemeen iedere week 8 patiënten met PRRT.

 

PRRT is ontwikkeld door PRRT Behandelcentrum Rotterdam. Een geruststellende gedachte.

PRRT bij NET

NET is een afkorting voor neuro-endocriene tumoren. Deze tumoren ontstaan vanuit de neuroendocriene cellen die bij iedereen in het lichaam aanwezig zijn. Neuro-endocriene tumoren kunnen in verschillende groepen worden ingedeeld:

  • Graad 1 (trage groeisnelheid) en graad 2 (matige groeisnelheid) tumoren vallen onder de naam neuro-endocriene tumor (NET). Graad 3 tumoren worden onderverdeeld in neuro-endocriene tumoren of neuro-endocriene carcinomen (NEC), deze laatste zijn slecht gedifferentieerd (sneller en agressiever groeiend).
  • De plaats waar de primaire tumor is ontstaan (darm, maag, alvleesklier of long)
  • Functionele (tumor maakt hormoonachtige stoffen aan) of niet-functionele tumoren.
    Uw arts of verpleegkundig specialist kan u hier meer over vertellen. Op de website van Stichting NET-groep kunt u betrouwbare informatie over uw diagnose terugvinden.

Om deze vorm van kanker te behandelen gebruiken we in ons behandelcentrum Peptide Receptor Radionuclide Therapie (PRRT).

De Peptide Receptor is een soort grijpertje op de tumorcel dat een peptide (= eiwit) bindt. Op neuroendocriene tumoren (NET) is dat de zogenaamde somatostatine receptor. Deze bindt het lichaamseigen eiwit somatostatine. Voor de PRRT behandeling koppelen we aan dit eiwit een radionuclide (het lutetium). Vervolgens wordt het somatostatine, met daaraan gekoppeld het lutetium, door de receptor op de tumorcellen gebonden en zo naar binnen getransporteerd. Op deze manier kan het radioactief gemerkt lutetium de tumorcel van binnenuit behandelen. Een bewezen methode met vaak goede resultaten. Deze behandeling voor neuroendocriene tumoren is goedgekeurd in Europa sinds 2017 en wordt vergoed..

PRRT bij andere tumoren

PRRT is binnen ons centrum ook succesvol toegepast bij andere vormen van kanker. Dit betreft onder andere feochromocytoom, paraganglioom en medullair schildkliercarcinoom. Indien er voldoende somatostatine receptor op de tumorcel aanwezig zijn, kan behandeling van deze tumoren in bepaalde gevallen ook worden toegepast.

Voorafgaand aan PRRT

De patiënt kan alleen worden behandeld als deze voorafgaand aan de behandeling een positieve OctreoScan of Gallium-DOTATATE of Gallium-DOTATOC PET scan heeft en voldoet aan andere specifieke voorwaarden. Een positieve scan laat een goede opname van het radioactief gemerkte octreotide of octreotaat zien op de plaats van de NET en de eventuele uitzaaiingen. Om deze reden is de scan belangrijk, want die geeft een goede indicatie van de resultaten.
Binnen ons centrum bepaalt het multidisciplinair overleg (MDO) endocriene tumoren of u in aanmerking komt voor een behandeling met PRRT en op welk moment van uw ziekteproces dit is.