Historie
A.Shaller/Rotterdam Image Bank

PRRT (Peptide Receptor Radionuclide Therapie) wordt gebruikt bij patiënten met neuro-endocriene tumoren (NET). De kern van de behandeling bevindt zich in de receptoren op deze tumoren.

 

De overgrote meerderheid van de neuro-endocriene tumoren bezit namelijk receptoren (een soort grijpers op de cel) die somatostatine binden. Door een licht radioactieve stof aan het eiwit of hormoon somatostatine te koppelen, en dit in te spuiten bij patiënten, kunnen NET zichtbaar gemaakt worden door middel van een scan.

 

De eerste vorm  van PRRT werd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Erasmus MC Rotterdam ontwikkeld en in 1992 voor het eerst toegepast in de mens.

 

Ondertussen is deze methode de wereldwijde standaard geworden en wordt gebruikt om NET op te sporen en te stadiëren. Dit staat bekend onder Somatostatine Receptor Scintigrafie (SRS) met OctreoScan of het nieuwere en gevoeligere Gallium-DOTATAAT of Gallium-DOTATOC PET scan.

 

Al gauw na deze ontdekking ontstond de gedachte dat als het mogelijk is tumoren zichtbaar te maken met radioactief somatostatine, de methode ook gebruikt zou kunnen worden voor therapie. De allereerste PRRT behandeling met Indium-octreotide (een voorloper van het Lutetium-177-Octreotaat) werd in Rotterdam in 1992 gegeven.

 

PRRT Behandelcentrum Rotterdam bevindt zich op de afdeling Interne geneeskunde van het Erasmus MC naast de nucleaire geneeskunde. De naam PRRT Behandelcentrum Rotterdam is in 2014 in het leven geroepen om dit specialistische behandelcentrum beter bekend te maken bij belanghebbenden.

Behandeling en Resultaten

Ook de huidige vorm van PRRT met Lutetium-177-Octreotaat beleefde zijn wereldprimeur in het PRRT Behandelcentrum Rotterdam. Sindsdien zijn er meer dan 5000 therapieën gegeven bij meer dan 1700 patiënten. En met vaak positieve resultaten. Zo’n 40% van de behandelde patiënten kwam uit het buitenland.

 

Het team van PRRT Behandelcentrum Rotterdam blijft zich inzetten om de kwaliteit van leven van patiënten met NET te verbeteren.

Certificaat Center of Excellence

Het Erasmus MC was een van de zes eerste ziekenhuizen in Europa die in 2010 het certificaat van “ENETS Center of Excellence” (vrij te vertalen als expertise centrum) heeft gekregen. Lees meer over ENETS Center of Excellence.

 

Heeft u vragen over PRRT of NET neem dan contact met ons op.