
Opname informatie
Op de afdeling Nucleaire therapie zijn een aantal zaken anders geregeld dan op andere afdelingen in het Erasmus MC. Zo is er op de afdeling niet continu (verplegend) personeel aanwezig i.v.m. de radioactieve straling. Het is ook niet mogelijk om bezoek te ontvangen tijdens de opname.
Wij gaan ervan uit dat u zelfredzaam bent. Er is 24 uur per dag zorg op afstand aanwezig, patiënten krijgen de avondmaaltijd geserveerd door het personeel. Ontbijt en lunch mogen door de patiënten zelf bereid worden , op de afdeling is er een uitgebreide keuken aanwezig. Er is geen verplegend personeel aanwezig om bijvoorbeeld u te helpen om in- en uit bed te komen. Uiteraard is het wel mogelijk om in contact te komen met het (verplegend) personeel wanneer dit nodig is.
U wordt aan het begin van de ochtend verwacht op onze afdeling voor opname, als alles goed verloopt gaat u de volgende dag rond het middag uur naar huis. Na behandeling gelden er bepaalde leefregels.
Praktische zaken tijdens opname
- Er is een uitgebreid assortiment aanwezig in de therapie ruimte om zelf uw ontbijt en lunch te bereiden.
- U mag uw eigen eten en drinken meenemen.
- U dient uw eigen medicatie mee te nemen (zelf zorgt u voor de inname, zoals in uw thuissituatie).
- U kunt tijdens uw verblijf uw eigen kleding dragen en deze gewoon weer mee naar huis nemen.
- U mag uw eigen communicatiemiddelen meenemen of andere zaken ter afleiding, zoals boeken, tablet, mobiele telefoon etc.
Dag van de behandeling
Op de dag van behandeling krijgt u een gesprek met de internist- endocrinoloog. Daarna komt u bij de verpleegkundigen en wordt uw bloeddruk gemeten, de infectiepreventie uitgevraagd en krijgt u een infuusnaald ingebracht. Tevens krijgt u een persoonlijk polsbandje met een klein kastje voor eventuele alarmering en/ of als u vragen wilt stellen.
In principe is in de weken voor de therapie bloed afgenomen en zijn de andere controles gedaan. Zo niet, dan vindt dit alsnog op de dag van de therapie plaats.
De verpleegkundige brengt u naar de therapieafdeling, indien u dit wenst met uw begeleiders. U krijgt dan een rondleiding in de therapieruimte en uitleg omtrent de therapie en radioactiviteit. Rond 10:30 wordt uw bezoek vriendelijk verzocht de afdeling te verlaten.
Als iedereen gereed is, wordt gestart met de therapie door de verpleegkundigen. Allereerst krijgt u een medicijn tegen (mogelijke) klachten van misselijkheid toegediend, vervolgens wordt er gestart met de toediening van een oplossing met aminozuren via het infuus. Deze oplossing dient ervoor om de hoeveelheid straling op de nieren te verminderen.
Voordat de therapie wordt gestart komt de nucleair geneeskundige bij u langs voor een kort gesprek.
De toediening van de stof waar het eigenlijk om gaat, het Lutetium-177-Octreotaat, start een half uur later door de nucleair geneeskundige en neemt ongeveer een half uur in beslag. Het infuus met de aminozuur-oplossing loopt nog 3 uur door. In de tweede helft van de middag wordt het infuus verwijderd door de verpleegkundigen.
Ontslag
Patiënten blijven vanwege de al eerder genoemde wetgeving één nacht opgenomen. De volgende ochtend komt de endocrinoloog bij u langs in uw kamer voor een kort gesprek (u bent immers radioactief).
Door de Medisch Nucleair Analytisch Assistent (MNAA) wordt er gemeten hoeveel straling er nog in uw lichaam aanwezig is. Met deze meting wordt de duur van de zogeheten leefregels bepaald. Deze leefregels krijgt u mee naar huis. Voor buitenlandse patiënten of patiënten die op korte termijn gaan vliegen wordt zo nodig een reisverklaring (vliegbrief) opgesteld waarin uw behandeling wordt uitgelegd. Dit geldt ook als u thuiszorg heeft of anderszins verpleegd wordt.
Hierna wordt u opgehaald voor een scan. De Lutetium scan wordt gemaakt om te kunnen vaststellen of de radioactiviteit goed door de tumoren is opgenomen. Hierna mag u met ontslag
Contactgegvens
Voor vragen met betrekking tot uw opname, kunt u contact opnemen via telefoonnummer: 010-7039894 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00-16.30 uur) of het volgende e-mailadres:
lu-nurses@erasmusmc.nlMocht u het antwoord niet direct kunnen vinden, kijk dan ook nog even bij veelgestelde vragen