Sluiten
Dr. Jaap J.M. Teunissen
Nucleair geneeskundige
Jaap Teunissen studeerde af in de biomedische wetenschappen en in de geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum. In 2008 promoveerde hij op het onderwerp ” Endocriene tumoren – Doelgerichte moleculaire straling. Peptide Receptor Radionuclide Therapie (PRRT) met Lutetium-octreotaat.” Sinds 2009 werkt hij als Nucleair Geneeskundige op de afdeling Nucleaire Geneeskunde in het Erasmus MC. Hij is betrokken bij de Nucleair Geneeskundige diagnostiek en bij de radionucliden therapie (o.a. therapie met radioactief jodium bij schildklierpatiënten en PRRT). Zijn wetenschappelijke interesse gaat vooral uit naar beeldvorming en therapie bij patiënten met endocriene tumoren. Hij is (co)auteur van meer dan 25 wetenschappelijke publicaties. Daarnaast is Jaap Teunissen actief betrokken bij o.a. de multidisciplinaire tumorwerkgroep endocriene tumoren en het Schildkliercentrum Rotterdam. Verder werkte hij mee aan de totstandkoming van de landelijke Richtlijn Neuroendocriene tumoren van de tractus digestivus. Sinds 2011 is hij lid van de Raad van Advies van de Stichting NET-groep.
Wat maakt je functie leuk of uitdagend?
Ik heb heel afwisselend werk. Elke dag opnieuw ben ik bezig met state-of-the-art onderzoek én therapie. De resultaten van ons wetenschappelijke onderzoek kunnen we snel in de praktijk brengen. Ook zie ik vrij direct het effect van mijn werk: het verbeteren van de kwaliteit van leven van onze patiënten. Deze combinatie van onderzoek en therapie maakt mijn werk heel dankbaar.

Wanneer ga jij met een trots gevoel naar huis?
Ik ga met een goed en trots gevoel naar huis, wanneer ik duidelijk het gevoel heb dat ik die dag het verschil heb gemaakt voor de patiënt. Als ik bijvoorbeeld in een multidisciplinair overleg de behandelend arts meer duidelijkheid en inzicht heb gegeven met het nucleair beeldvormend onderzoek. Of na een succesvolle PRRT behandeldag, vooral als ik zie dat sommige patiënten zich al na 1 of meerdere behandelingen beter beginnen te voelen.

Wat maakt PRRT Behandelcentrum bijzonder?
Kanker is helaas niet altijd te genezen. Maar in het PRRT Behandelcentrum kunnen wij patiënten met uitgezaaide neuro-endocriene tumoren een therapie bieden die niet alleen het leven verlengt, maar óók de kwaliteit van leven kan verbeteren. Verder is het bijzonder dat wij zowel Nederlandse als vele buitenlandse patiënten met deze vorm van kanker behandelen. Wij bieden hen een unieke kans.