“Radiopeptides destroy tumor cells” film Youtube auteur: M. de Jong

 

PRRT is de afkorting van Peptide Receptor Radionuclide Therapie. Deze therapie wordt gebruikt bij patiënten met neuro-endocriene tumoren (NET). NET is een zeldzame vorm van kanker. Door het toedienen van het radioactief eiwit Lutetium-177-Octreotaat bij de patiënt is het mogelijk om tumoren met precisie te behandelen. Dankzij deze behandeling verbetert in de meeste gevallen de kwaliteit van leven van patiënten snel.

 

Deze behandelwijze is in het PRRT Behandelcentrum Rotterdam ontwikkeld. We behandelen hier over het algemeen iedere week 8 patiënten met PRRT.

 

PRRT is ontwikkeld door PRRT Behandelcentrum Rotterdam.
Een geruststellende gedachte.

PRRT bij NET

NET is een afkorting voor Neuro-Endocriene Tumoren. Deze tumoren ontstaan vanuit de neuro-endocriene cellen die bij iedereen in het lichaam aanwezig zijn. Om deze vorm van kanker te behandelen gebruiken we in ons behandelcentrum Peptide Receptor Radionuclide Therapie (PRRT).

 

De Peptide Receptor is een soort grijpertje op de tumorcel die een peptide (= eiwit) bindt. Op neuro-endocriene tumoren (NET) is dat de zogenaamde somatostatine receptor. Deze bindt het lichaamseigen eiwit somatostatine. Voor de PRRT behandeling koppelen we aan dit eiwit een radionuclide (het lutetium). Vervolgens wordt het somatostatine, met daaraan gekoppeld het lutetium, door de receptor op de tumorcellen gebonden en zo naar binnen getransporteerd. Op deze manier kan het radioactief gemerkt lutetium de tumorcel van binnenuit behandelen. Een bewezen methode met vaak goede resultaten.

Voorafgaand aan PRRT

De patiënt kan alleen worden behandeld als deze voorafgaand aan de behandeling een positieve OctreoScan heeft en voldoet aan andere specifieke voorwaarden. Een positieve scan laat een goede opname van het radioactief gemerkte octreotide zien op de plaats van de NET en de eventuele uitzaaiingen. Om deze reden is de scan belangrijk, want die geeft een goede indicatie van de resultaten.

Resultaten bij PRRT

In het PRRT Behandelcentrum Rotterdam behandelen we jaarlijks ±100 patiënten met vaak goede resultaten. Het eindresultaat van de behandeling is mede afhankelijk van het aantal somatostatine receptoren die op de NET zitten. Een hoger aantal receptoren betekent een hogere opname via deze receptoren, waardoor er meer radioactiviteit in de tumor belandt.