Waarschijnlijk is er recent bij u, of een familielid, NET (neuro-endocriene tumor) geconstateerd. En is er in overleg met de behandelend arts besloten dat deze zeldzame vorm van kanker wordt behandeld met radioactief Lutetium-177-Octreotaat. Deze behandeling wordt PRRT genoemd en wordt gegeven op de therapie-afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Erasmus MC. Daar bevindt zich het PRRT Behandelcentrum Rotterdam.

 

Het is mogelijk om in contact te komen met het (verplegend) personeel wanneer dit nodig is,
maar we gaan ervan uit dat u zelfredzaam bent.

 

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde zijn een aantal zaken anders geregeld dan op andere afdelingen in het Erasmus MC. Zo is er op de afdeling niet continu (verplegend) personeel aanwezig i.v.m. de radioactieve straling. Het is ook niet mogelijk om bezoek te ontvangen tijdens de opname.

Belangrijke informatie tijdens opname

Wij gaan ervan uit dat u zelfredzaam bent. Er is 24 uur per dag zorg aanwezig, patiënten krijgen maaltijden en dranken geserveerd door het personeel. Er is geen verplegend personeel aanwezig om bijvoorbeeld u te helpen om in- en uit bed te komen. Uiteraard is het wel mogelijk om in contact te komen met het (verplegend) personeel wanneer dit nodig is.

 

Op de dag van opname, krijgt u uitleg over de afdeling van één van onze medewerkers van het PRRT-team. Er wordt dan ook uitgebreid uitgelegd hoe u in contact kunt komen met het (verplegend) personeel. Uw begeleider(s) mag/ mogen hierbij aanwezig zijn. Ook komt voor de behandeling de arts van het PRRT- team nog met u praten.

 

De therapie begint met het inbrengen van een infuusnaaldje (venflon). Voordat wij dit doen vragen wij uw begeleiders de afdeling te verlaten. Het infuus is er om medicijnen tegen eventuele bijwerkingen toe te dienen; daarna worden aminozuren toegediend om de nieren te beschermen en later wordt het lutetium-octreotaat via het infuus toegediend. De totale duur van deze behandeling is vier uur.

 

U wordt aan het begin van de ochtend verwacht op onze afdeling voor opname, als alles goed verloopt gaat u de volgende dag in de loop van de middag naar huis. Na behandeling gelden er bepaalde leefregels.

Praktische zaken tijdens opname

  • U krijgt drie maaltijden per dag van het ziekenhuis en op de afdeling is voldoende te drinken.
  • U mag uw eigen eten en drinken meenemen.
  • U dient uw eigen medicatie mee te nemen (zelf zorgt u voor de inname, zoals in uw thuissituatie).
  • U kunt tijdens uw verblijf uw eigen kleding dragen en deze gewoon weer mee naar huis nemen.
  • U mag uw eigen communicatiemiddelen meenemen of andere zaken ter afleiding, zoals boeken etc.

Algemene patiënt informatie

In het PRRT Behandelcentrum Rotterdam worden patiënten behandeld met de zeldzame vorm van NET. We bieden heldere informatie zodat u goed geïnformeerd en met vertrouwen een bezoek brengt aan ons behandelcentrum.

 

Mocht u het antwoord niet direct kunnen vinden, kijk dan ook nog even bij veelgestelde vragen.